CHAPEAUX

111 hoeden van Koningin Beatrix op Het Loo

Prinses Beatrix is bekender met dan zonder hoed. Als koningin en prinses draagt ze hoeden in alle soorten en maten. Een bijzondere selectie uit de verzameling hoofddeksels worden nu tentoongesteld in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Voor de opening van deze tentoonstelling  ‘Chapeaux!’ droeg de prinses deze keer overigens geen hoed. Paul Rem licht deze tentoonstelling toe in dit artikel, een radio-interview en op het TV Journaal.

In de 33 jaar dat Beatrix regeerde heeft ze veel verschillende hoeden gedragen. “Dat zijn typische koninginnehoeden waar de doorsnee Nederlandse vrouw slecht mee weg zou komen,” vertelt Paul Rem. Hij is conservator van Paleis Het Loo.

“Het zijn uitgesproken hoeden die heel duidelijk bij haar haar en robes passen. De Engelse koningin heeft een grote kroon met diamanten en goud, de Nederlandse koningin draagt een hoed alsof het een kroon zou kunnen zijn.”

Conservator van Paleis Het Loo Paul Rem spreekt van “typische koninginnehoeden waar de doorsnee Nederlandse vrouw slecht mee weg zou komen”. Hij vertelt verder aan de NOS: “Het zijn uitgesproken hoeden die heel duidelijk bij haar haar en robes passen. De Engelse koningin heeft een grote kroon met diamanten en goud, de Nederlandse koningin draagt een hoed alsof het een kroon zou kunnen zijn.”

“Toen Beatrix koningin werden er maar weinig hoeden gedragen, hierdoor kon Beatrix zich onderscheiden. “Aan het begin waren ze klein, maar ze werden alsmaar groter en architectonischer”, vervolgt conservator Paul Rem.

Opwaartse lijn

In de meeste hoeden van oud-koningin Beatrix zit een opwaartse lijn, zodat iedereen haar gezicht goed ziet. Een uitzondering hierop is de hoed die ze droeg tijdens de begrafenis van prins Claus: daarbij gaat de rand naar beneden. “De camera kon dus niet direct in haar gezicht blikken, waardoor ze wat privacy had.”

Koningin Beatrix op staatsbezoek aan de Nederlandse Antillen in 1980.
Koningin Beatrix heropent het vernieuwde Stedelijk Museum in 2012.
Koningin Beatrix houdt de troonrede op Prinsjesdag in 2012.
Koningin Beatrix tijdens de begrafenis van prins Claus in 2002.

In de periode dat Beatrix koningin werd, was de hoed al minder zichtbaar in het straatbeeld. “Maar hoe minder zichtbaar, hoe zichtbaarder deze bij Beatrix werd. Aan het begin nog klein, maar ze werden alsmaar groter en architectonischer.”

‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is vanaf morgen open voor publiek.

De hoeden zijn privébezit van prinses Beatrix, maar gaan na de expositie niet terug in de kast: ze liggen normaal gesproken bij het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. De prinses kan ze daar wel ophalen voor speciale gelegenheden.