Anna Paulowna

Een kleurrijk leven beschreven door Paul Rem

In 2016 was het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. Loo-conservator Paul Rem schreef een boek over deze kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof.

Bestel dit boek nu in de online boekhandel!

anna-paulowna-1795-1865-paul-rem

128 pagina's, 23 x 28 cm, 100 illustraties in kleur, gebonden, Nederlands

Anna Paulowna wordt gerekend tot een van meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. Aan het hof was de aanwezigheid van Anna duidelijk te merken. Daardoor stond het Nederlandse hof tijdens de regering van koning Willem II bekend om zijn pracht en praal. Anna verklaarde dikwijls dat Holland in vergelijking met moederland Rusland veel kleiner was, maar het trof haar diep dat het koninklijk huis zo dicht bij het volk stond.

Na de huwelijksfeesten in Sint-Petersburg komen honderd kisten met het jonge bruidspaar mee naar ons land. Kisten gevuld met haar weelderige uitzet, een keizerlijke hoogheid waardig: meubelen, kleding, juwelen, serviezen en een complete kerkuitrusting, want ook buiten Rusland blijft een Romanov trouw aan de Russisch-orthodoxe kerk. Veel van haar bezittingen, echte paleisstukken zoals serviezen, staatsieportretten en juwelen, zijn bewaard gebleven in de Koninklijke Verzamelingen en de collectie van Paleis Het Loo en worden getoond in dit boek.

Tentoontelling op Paleis Het Loo, tot en met 5 februari 2017