ORANJE BOVEN!

Van 8 oktober  tot en met 8 januari 2012 kleurde Paleis Het Loo oranje, met de tentoonstelling ‘ORANJE BOVEN!’, waarin vele honderden souvenirs werden getoond die herinneren aan gebeurtenissen rond het Huis van Oranje.

Paleis_het_Loo_Souvenirs

Paleis Het Loo presenteerde in de expositie ‘Oranje Boven!’ een omvangrijke keuze uit een bonte verzameling Oranje-souvenirs. Souvenirs zijn van alle tijden. Al sinds de 16de eeuw is het Huis Oranje-Nassau verweven met het Nederlandse volk. Omdat de Oranjes optraden als stadhouders, later als koningen en koninginnen, zijn belangrijke gebeurtenissen in hun leven vaak ook van staatkundige betekenis. Geboorte, huwelijk, overlijden of een inhuldiging zijn momenten van persoonlijk én politiek belang. Al die momenten hebben sinds eeuwen vaste vorm gekregen in souvenirs.

Doorgaans ging het om niet al te kostbare producten die met de hand konden worden gemaakt, zoals tabakspijpen of borden van aardewerk, beschilderd met oranjeappeltjes, een portret en een jaartal. Toen in de 19de eeuw de industriële massaproductie opkwam, konden de Oranje-souvenirs elke gewenste vorm aannemen: van bekers, glazen, parfumflesjes en horloges tot zakdoeken, sigarenbandjes, bierviltjes en T-shirts. Hoogtepunt was de periode waarin koningin Emma regentes was (1890 tot 1898) en de daaropvolgende inhuldiging van de jonge koningin Wilhelmina in 1898.
Ook de geboorte van prinses Juliana in 1909 en de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 waren aanleiding voor productie van de meest uiteenlopende souvenirs, die hun weg vonden naar de schoorsteenmantel van Oranjeminnend Nederland.

Download (PDF, Onbekend)

De souvenirverzameling van Paleis Het Loo bestaat in hoofdzaak uit stukken die de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau samenbracht en aan Het Loo in langdurig bruikleen afstaat. Het vermoedelijk oudste stuk in de tentoonstelling is een kruik met het wapen van stadhouder prins Maurits uit circa 1600, het meeste recent zijn enkele welbekende souvenirs ter gelegenheid van de geboorte van de drie dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De tentoonstelling is samengesteld mede dankzij een omvangrijk bruikleen van het Oranje Museum te ‘s Gravendeel. Bij de tentoonstelling verschijnt een brochure.

Paleis Het Loo heeft een aantal Oranje-verzamelaars uitgenodigd een deel van hun verzameling mèt het bijbehorende verhaal in de tentoonstelling van Oranje-souvenirs te laten zien. Als eerste (8 t/m 23 oktober) valt de eer te beurt aan royalty-journalist Marc van der Linden. Zo worden er de komende twee weken ook stukken uit de collectie van de heer Derk Jan Thijsen (1936) tentoongesteld. Hij is oprichter en beheerder van het Museum Buren & Oranje, dat sinds 1988 is gevestigd in het historische Raadhuis van Buren.

van Thijsen Rotatiedrukkerij zag hij al snel dat dit familiebedrijf kon worden ingezet om de belangstelling voor het Huis van Oranje te wekken. Thijsen was uitgever van de Burensche Courant (verslaggeving van vele Oranjebezoeken) en drukker van Oranjelectuur. Ook liet hij Oranje-souvenirs maken, waarbij de relatie Oranje en Buren voorop staat: in 1551 trouwde prins Willem van Oranje in Buren met Anna van Egmond, gravin van Buren. Ook koningin Beatrix mag zich nog steeds gravin van Buren noemen. Prins Willem-Alexander registreerde zich als ‘W.A. van Buren’ toen hij in 1986 de Elfstedentocht reed.

In de expositie Oranje Boven! zijn tot en met 28 november aanstaande een aantal opmerkelijke voorwerpen uit de verzameling van de heer Thijsen te zien, waaronder een glas ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem IV uit 1711, waaruit koningin Beatrix tijdens bezoek aan Buren op Koninginnedag 1991 Vin d’Orange aangeboden kreeg.