Met oma genieten van koninklijk speelgoed


Margriet16dpp_22 november 2008 – Prinses Margriet, haar zoons Maurits en Bernhard, hun echtgenotes Marilène en Annette en (klein)kinderen waren zaterdag op Het Loo voor de speelse opening van een tentoonstelling over koninklijk speelgoed. En dat de prinsen en prinsessen in het verleden over meer beschikten dan een paar poppen en autootje, werd meteen duidelijk.

08speelgoed147fvbVolgens doorgaans betrouwbare bronnen verzamelt de Apeldoornse familie zich zondag nogmaals op Het Loo voor de doop van prins Bernhards jongste zoon, Benjamin.

Apeldoorn11dpp

 

 

De jongste generatie Van Vollenhoven (- van Lippe Biesterfeld moet daar voor de kids van Maurits nog aan worden toegevoegd, wat zullen die later vaak in de problemen komen bij het invullen van hun achternaam op Standaard-formulieren!) vermaakte zich kostelijk, met het speelgoed en bij een voorstelling.

Uitleg over de tentoonstelling

08speelgoed158fvbEn ook oma prinses Margriet had de grootste lol.

08speelgoed144fvbDe prinsen Maurits en Bernhard kregen het bij de tentoonstelling behorende boekje uitgereikt, dat het verhaal vertelt van het koninklijke speelgoed.

08speelgoed150fvb_2Als de kleine prinses Wilhelmina bijvoorbeeld op reis ging, droeg een hofdame een speciaal koffertje met kleren en toebehoren voor de poppen. Lievelingspop Suzanne is zelfs eens alleen op reis geweest naar Engeland. Haar poppenmoeder kreeg brieven hoe het met de liefste van haar kinders ging.

Dpp18apeldoornSuzanne is nu met veel andere leden van de koninklijke poppenfamilie op de expositie SpeelGoed op Het Loo. ,,Het poppenspel van Wilhelmina werd heel serieus genomen. Zo moest elk nieuwe pop op de anderen lijken, net zoals bij echte familieleden'', aldus conservator Paul Rem, die vijf jaar bezig is geweest om de tentoonstelling samen te stellen.

 

 

Maurits13dpp

Koningin Beatrix en vooral prinses Margriet hebben speelgoed afgestaan voor de expositie. Van de volgende generatie zijn alleen een door prins Claus gebouwde trapauto van Willem-Alexander en een skelter in de vorm van een vliegtuig van Maurits te zien.

Rem: ,,Al die jongens hebben hun speelgoed nog zelf. Soms is het weer in gebruik bij hun eigen kinderen.''

Dpp19apeldoornDe prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben een pronkstuk aan de tentoonstelling in bruikleen gegeven. Zij kregen in 2007 een handgemaakte replica van Paleis Het Loo van miniaturengenootschap Dolls