Paul Rem jurylid Concours d’élégance

Paul Rem als gastheer bij de 13e editie van het Concours d’élégance in Apeldoorn in de voortuin van Paleis Het Loo is het grootste (internationale) auto klassieker evenement in Nederland.

Opeens staat Paul Rem bij de Daimler “Dat is hem” zegt de conservator bij Paleis Het Loo. Er is dit jaar een nieuwe prijs: “De meest Koninklijke Auto van het Concours d’Elégance”. Uit handen van Paul Rem ontvangen de trotse bezitters de bokaal en een fles Champagne.

De Daimler heeft wel een heel bijzonder jaar. Hij is samen met 250 Jaguars geselecteerd uit 1200 exemplaren om deel te nemen aan de parade op het terrein van Windsor Castle. Dit défilé wordt afgenomen door prins Edward. (The Royal Windsor Jaguar Festival 6 mei j.l.)

En nu niet alleen koninklijke grond maar ook een koninklijke prijs! Dat het ter beschikking stellen van de Daimler deze gevolgen zou hebben hadden de eigenaren niet durven dromen….

Bronnen:

Maastrichtse TEFAF beurs wordt beschermd tegen namaak kunst

TEFAF toont in zijn 30 jarig bestaan meer dan 30.000 kunststukken ter waarde van ongeveer 2 miljard euro

Dr. Paul Rem en zijn collega deskundigen (Art Vetters) beoordelen elk kunstwerk voordat een handelaar deze mag tentoonstellen op de TEFAF kunstbeurs te Maastricht.

Originele Spaanse artikel…

Paul Rem, PhD. is Vetting member (categorie ‘Old Furniture’) at The European
Fine Arts Fair (TEFAF) te Maastricht.

Een nieuw (Oranje) jaar

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Het is duidelijk dat 2017 ook weer een druk Oranje-jaar gaat worden. Oud-koningin Beatrix zal haar 79ste verjaardag vieren en prinses Christina wordt 70 jaar. Dit jaar is ook een ‘kroonjaar’ voor de Koning, die 50 zal worden. Evenementen die in meer of mindere mate aantrekkingskracht uitoefenen op de media.

Genoeglijk voor de buis

Op 10 januari stonden prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven stil bij het feit dat zij 50 jaar tevoren trouwden in Den Haag. En dat is een mijlpaal, of een bruidspaar nu van koninklijken bloede is of niet. Tót de trouwdag van haar neef Willem-Alexander, op 2 februari 2002, was de bruiloft van prinses Margriet de best bekeken tv-uitzending in ons land. In de jaren 60 was het tv-toestel op grote schaal de Nederlandse huiskamers binnengedrongen. Dinsdag 10 januari 1967 was een gure dag met veel wind, bij een temperatuur die de 2 graden amper haalde. Hoewel oude beelden bewijzen dat het best druk was aan de route, zaten de meeste Nederlanders genoeglijk voor de buis.

Gala-Glasberline

Margriet en Pieter maakten de rit in de ‘Gala-Glasberline’, een rijtuig dat we niet moeten verwarren met de Glazen Koets, die de Koning vorig jaar voor het eerst gebruikte voor zijn tocht naar de Ridderzaal. Margriets bruidskoets is bekend geworden omdat zij en haar man er elk jaar op Prinsjesdag mee naar het Binnenhof reden. Nu wordt hij jaarlijks gebruikt door prins Constantijn en zijn echtgenote. Maar een bruidskoets, dat blijft de Gala-Glasberline! In 1836 werd hij door de latere koning Willem II besteld in Londen. Dit type rijtuig, bedoeld voor ritten in de stad, werd vernoemd naar de stad Berlijn. Maar in zo’n ‘berline’ zie je geen bruidspaar, omdat de zijpanelen altijd dicht zijn. Alleen de beide deurtjes hebben een raampje. Gelukkig werden de dichte panelen in opdracht van koningin Juliana vervangen door glas, zodat de prinses en haar bruidegom naar hartenlust terug konden wuiven, tijdens de kille tocht van het Huis ten Bosch naar het stadhuis en de Jacobskerk, en weer terug.

glasberline

1967 Huwelijk van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Het bruidspaar in de gala glasberline op de Vijverdam, op weg naar de Grote Kerk, 1967 I 70, QAG,Koninklijk huis.

De Stallen van Paleis Het Loo

Voor de gelegenheid staat de Gala-Glasberline in de Stallen van Paleis Het Loo, te midden van enkele andere koninklijke ‘berlines’. Maar de huwelijkskoets van Margriet en Pieter is toch wel de mooiste! Als je er maar even voor staat, tel je op je gemak 25 kroontjes. Ze zijn geschilderd op de donkerrood gelakte kast, in messing gegoten op de handgrepen, als ornamenten op de bovenhoeken geplaatst en ze bekronen de 4 mooie lantaarns. Is het portier open, dan klap je in één beweging het opvouwbare trapje uit. Binnen is de koets helemaal bekleed met rood laken, zelfs het plafond. Het deurtje is maar heel nauw en je bedenkt je hoe dat voor de jonge bruid is geweest, met die 5 meter lange sleep van zware zijde en de camera’s op je gericht…

“1001 buildings you must see before you die”

Paleis Het Loo

Zo luidde een recente tweet van ‘Modern Architecture’ (een mij verder onbekende bron met een subjectieve ranking) vleiend.

Paleis Het Loo

Het jachthuis van koning-stadhouder Willem III is niet geselecteerd om zijn ensemble van huis-tuin-interieur, maar juist om zijn architectuur. Het Loo behoort tot een van de meest vooraanstaande voorbeelden van de ‘strenge stijl’ van het Hollands-classicisme, de midden-17de-eeuwse barokstijl. Pilasters waren altijd al decoratief, maar zij gaven uiteindelijk de maatvoering van de gevel aan. Nu werd besloten de grote vlakken te laten spreken. Barok op zijn deftigst.

Duitse Prinsen van Oranje schitteren deze winter in Huis Doorn

Gastconservator Paul Rem, van museum Paleis Het Loo, stelde de verhaallijn over de Duitse Prinsen van Oranje samen voor Huis Doorn. De Duitse prins Georg Friedrich van Pruisen, achter-achterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, is namelijk ook een Prins van Oranje. De oudste dochter van koning Willem-Alexander, prinses Amalia, is Prinses van Oranje.

Van 8 december tot en met 5 maart worden tijdens de speciale rondleiding ‘Duitse Prinsen van Oranje. Op huwelijksreis door Huis Doorn’ aan de hand van unieke objecten de banden tussen de Oranjes en het huis Hohenzollern in beeld gebracht.

prinsev-v-oranje-met-witruimte-1-900x900x1

Meer dan 50 collectiestukken zijn door museum Paleis Het Loo aan Huis Doorn uitgeleend. Naast portretten en relatiegeschenken worden ook persoonlijke bezittingen uit beide vorstenhuizen getoond, zoals een sieradenset van Wilhelmina van Pruisen, een japon van de jonge koningin Wilhelmina en een admiraalssteek van Prins Hendrik.

TROUWPARTIJEN Het Duitse geslacht Hohenzollern brengt sinds 1732 Prinsen van Oranje voort. In 1646 trouwde Louise Henriëtte van Oranje-Nassau, kleindochter van Willem van Oranje, met Friedrich Wilhelm I van Brandenburg, voorvader van de koningen van Pruisen. Dit huwelijk was de eerste van zes trouwpartijen waarbij de dynastieke banden tussen de Hohenzollern en de Oranjes werden aangehaald. De titel ‘Prins van Oranje’, wordt sindsdien tussen beide geslachten gedeeld.

Deze historische connecties hebben tastbare sporen nagelaten in de collecties van Huis Doorn en museum Paleis Het Loo. De reden dat de laatste Duitse keizer in 1918 naar Nederland vluchtte heeft waarschijnlijk ook te maken met deze eeuwenoude banden tussen de Hohenzollern en de Oranjes.

‘Duitse Prinsen van Oranje: Op huwelijksreis door Huis Doorn’, is alleen met een rondleiding te bezoeken van 8 december t/m 5 maart 2017. De rondleidingen zijn om 13.00 uur en 14.30 uur. Reserveren wordt aangeraden.

Raadpleeg de website voor informatie over prijzen en openingstijden.www.huisdoorn.nl

Reserveren kan via info@huisdoorn.nl of 0343 – 421 020.

Exotische Anna juweel van Oranje

Anna Paulowna trouwde 200 jaar geleden met Willem II en was niet bescheiden. Honderd kisten bagage nam ze mee uit Rusland. In Paleis Het Loo is haar weelderigheid te zien.

Tot haar dood bleef ze verlangen naar Rusland. Anna Paulowna (1795-1865) beschikte niet alleen in al haar paleizen en buitenverblijven over een complete Russische kapel maar liet zich overal omringen met herinneringen aan Sint-Petersburg. Ze had haar eigen Russische bakker, dronk thee met water uit een Russische samowar en nam ijskoude baden naar Russisch gebruik.

annapaulowna

Kleurrijk

Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, noemt haar een ‘kleurrijke koningin’. Hij verdiepte zich zeven jaar in het leven van deze Russische Oranje. ,,Zonder haar was het Hollandse hofleven waarschijnlijk een stuk saaier geweest. Den Haag, waar ze woonde in Paleis Kneuterdijk, vond ze maar een dorp.”

Het had niet veel gescheeld of ze was op haar 14de met Napoleon getrouwd die haar twee keer een huwelijksaanzoek deed. Aan de Nederlandse Willem II had ze op haar 20ste een stabielere echtgenoot. De volkse Hollandse mentaliteit kon Anna niet bekoren. Ze was in Rusland als dochter van de tsaar, het geslacht van de roemrijke Romanovs, wel anders gewend. Volgens Paul Rem zei ze over Het Loo: ,,Mooi poortgebouw, maar waar is het paleis?” We zien haar op imponerende schilderijen gekleed in weelderige jurken, behangen met edelstenen en veelal gehuld in kasjmiersjaals. Honderd kisten bagage nam ze mee uit Rusland. Al haar snoeren, diademen, ceinturen, oorhangers, colliers waren voorzien van edelstenen als diamant, robijn, saffier, smaragd en amethist. En 1.100 losse parels. Eerder had Willem vanuit Rusland aan zijn vader geschreven dat één paleis niet toereikend was. Of er alvast wat bijgebouwd kon worden? Naast een hofmantel afgezet met hermelijn telde haar garderobe dertig jurken met sleep vol kloskant, tweehonderd paar schoenen en vele korsetten, huismutsen, mouchoirs en onderrokken.

Zonder Anna was het hof een stuk saaier geweest

In de expositie treffen we haar oogverblindende servies, veertigdelig met afbeeldingen van Russische stads- en plattelandstaferelen. En als pronkstuk de keizerlijke toiletspiegel uit 1815 met aan weerszijden enorme kandelaars. ,,Die ging overal mee naar toe. Ik vond hem met gebroken spiegel”, vertelt Rem.

Máxima

Volgens Rem beschouwde AnnaPauwlona zich ‘als het meest kostbare juweel van de dynastie’. Zij speelde politiek geen rol maar was wel een factor in het staatsbestel om rekening mee te houden. Hij vergelijkt haar met Máxima. ,,Beiden hebben hun exotische stempel gedrukt op onze wat stijve monarchie.”

09a77f7fe8541470c15bd0b652229175d1eb2f11

In de nieuwe expositie van Paleis Het Loo zien we veel protserige objecten. Geen brieven of persoonlijke voorwerpen. Het meest intiem is het ‘dodenportret’ van haar man en zijn zeemleren broek. Het koninklijke geluk duurde slechts acht jaar want Willem II sterft al op 57-jarige leeftijd. ,,Ongetwijfeld had hij minnaressen, zo ging dat. Maar ze respecteerden elkaar zeer”, benadrukt Rem. Dat Anna Paulowna ons koningshuis pracht en praal bijbracht wordt in Het Loo duidelijk. Op haar beurt leerde zij in Nederland, waar het volk de koningin-weduwe steeds meer waardeerde, de kunst van het leven.

Pracht en Praal rond Anna Paulowna

Het moet bij Het Loo gebeurd zijn, of bij Soestdijk. Anna Paulowna, de nieuwe koningin van Nederland, zei: „Mooi poortgebouw. Waar is het paleis?”

Of het echt gebeurd is, weet dr. Paul Rem niet. „Het geeft wel aan hoe groot de overgang van het Russische naar het Nederlandse hof voor haar geweest moet zijn.”

gatschina-schloss_2010_panorama_front
Gatschina Paleis – geboortehuis van Anna Paulowna
catherine_palace_in_tsarskoe_selo_02
Catharinapaleis – waar jonge Anna opgroeide

De conservator van Paleis Het Loo richtte een tentoonstelling in over de echtgenote van koning Willem II en schreef een boek over haar. ”Anna Paulowna, kleurrijke koningin”, heet de expositie in het Apeldoornse paleis die woensdag door koningin Máxima werd geopend. Kleurrijk zijn de banieren aan weerszijden van de deur die bezoekers welkom heten. „Ik laat niet de gebruikelijke persoonlijke dingetjes zien: briefjes, knotjes wol, een brilletje”, zegt Rem terwijl hij het paleisplein oversteekt. „We tonen vooral de rijkdom die Anna meebracht.”

gau1878
De rijkdom waarin Anna Paulowna opgroeide

Anna Paulowna (1795-1865) was een Russisch grootvorstin, zuster van de tsaar. Haar huwelijk –dit jaar twee eeuwen geleden– met kroonprins Willem verhoogde de allure van het Nederlandse vorstenhuis, in een land dat nog maar kort een monarchie was. En het gaf de Russen voet aan de grond in West-Europa, waar de macht van Frankrijk nog maar net was bedwongen.

gay1877

„Ik ben in de eerste plaats een Russische grootvorstin, en dan pas koningin van Nederland. Het is een eer voor een land een Russische grootvorstin als koningin te krijgen”, liet Anna zich eens ontvallen tegenover een kamerheer.

050aa768a3d311c098dd99bc29d4f5cf

Kleurrijk

Nederland heeft het geweten dat er een Romanov aan het hof verscheen. Al vanuit Sint-Petersburg schreef bruidegom Willem aan zijn vader dat er meer ruimte vrijgemaakt moest worden, gezien de vele spullen die de bruid van het Russische hof meekreeg.

En iets daarvan laat Het Loo nu zien. De lange zaal is verdeeld in ruimten met verschillende vormen en kleuren, om een indruk te geven van de Hermitage, het immense Winterpaleis in Sint-Petersburg, aan de oever van de Neva.

Aan de wand prijken portretten van de Russische keizersdochter en haar Nederlandse echtgenoot. Er hangen ook schilderijen van haar ouders. „Die kijken van elkaar weg. Zo goed was het huwelijk nu ook weer niet”, zegt Rem.

Er hangt een houtskooltekening die Anna Paulowna vervaardigde van Johannes de Doper en het Lam Gods, met ernaast een schilderijtje waarop te zien is hoe ze haar kunstwerken vervaardigde. Hoeveel hulp ze erbij kreeg, is niet duidelijk.

Voordat huwelijken tussen koninklijke en keizerlijke telgen werden beklonken, moesten ze met elkaar ‘kennismaken’. Dat gebeurde door het elkaar toezenden van miniatuurportretten. Dat van Anna Paulowna ligt hier nu te kijk.

Zakdoek op de grond

De bevlogen conservator van Het Loo schetst tijdens zijn rondleiding het schokeffect dat de komst van Anna Paulowna teweegbracht. „Aan het sobere hof van koning Willem I verscheen opeens zo’n grootvorstin die make-up gebruikte en behangen was met juwelen. Het moest een en al keizerlijke grootheid uitstralen.”

Dat mocht wat kosten, en het woog ook letterlijk zwaar, weten de mannen die het ene na het andere meubelstuk de expositieruimte binnensjouwen. Een enorme siervaas, een vitrine vol juwelen, een tafel waarin een borduurwerk van Anna Paulowna is aangebracht, een uitbundig gedecoreerd servies, het diende allemaal vooral om indruk te maken.

Er liggen twee zakdoeken, met daarop een gekroonde A. „Die heeft ze op elk portret in haar hand. Nadat ze haar neus snoot, gooide ze haar zakdoek op de grond en riep ze een lakei die hem moest komen weghalen.”

Russisch-orthodox

Kerkelijke attributen zijn er ook, want de echtgenote van Willem II bleef Russisch-orthodox en kreeg in elk paleis een eigen kapel, waar haar eigen priesters en zangers dienstdeden. Intussen was wel vastgelegd dat haar kinderen protestants zouden worden opgevoed.

Hoe verschillend de afkomst van de echtelieden ook was, ze hadden een goed huwelijk, zegt Rem. „Dat blijkt wel uit de vele, vele brieven die ze aan haar familie schreef. Daarin schreef ze ook vol trots over zijn militaire verrichtingen.”

Anna Paulowna introduceerde de grootmeesteres aan het hof. Er hangt een schilderij van de dame die deze functie toen bekleedde, met op haar japon een medaillonnetje met het portret van de vorstin zelf. En dat medaillonnetje is bewaard gebleven en ligt voor het schilderij.

Treurvoorwerpen

Zo bevat de expositie tal van aardige details. Een aquarel van Paleis Kneuterdijk; een collage van Paleis Soestdijk. Anna’s psalmboek, in paarse zijde genaaid. De troon uit de Nieuwe Kerk van Amsterdam, versleten en wel. Melancholieke afbeeldingen van de vorstin nadat ze plotseling weduwe was geworden. Een kast vol treurvoorwerpen, zoals Willems dodenmasker en het Russische mutsje dat hij op zijn laatste portret droeg. Uit Anna Paulowna kreeg Het Loo het avondmaalsservies te leen dat het Noord-Hollandse dorp van de vorstin kreeg.

Gifgroen is het malachiet dat in de Oeral werd gedolven en in tal van Anna’s meubelstukken was verwerkt. Het is nu zelfs afgebeeld in de vloer van de tweede expositiezaal, boven de eerste.

Biografie

Koningin Máxima kreeg woensdag het boek overhandigd dat dr. Rem over haar illustere voorgangster schreef. „Anna Paulowna heeft me altijd al geïntrigeerd”, zegt de conservator. „Ik heb de afgelopen 23 jaar onderzoek naar haar gedaan en ben regelmatig in Rusland geweest. Het feit dat het dit jaar twee eeuwen geleden is dat ze trouwde en naar Nederland kwam, is een mooie aanleiding voor een expositie en een biografie.”

De tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin” loopt tot 5 februari. Vanaf 15 oktober worden er gratis rondleidingen door de expositiezaal aangeboden.

Voor € 24,95 is de 128 bladzijden tellende biografie van Anna Paulowna (geschreven door Paul Rem) te koop (ISBN 978 94 6262 098 8).

Een kleurrijke rondleiding door Paul Rem

Maxima opent tentoonstelling Anna Paulowna

Koningin Máxima wordt rondgeleid door conservator Paul Rem tijdens de opening van de tentoonstelling Anna Paulowna-kleurrijke koningin, op Paleis Het Loo

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna met de latere Koning Willem II trouwt en naar Nederland komt.

anna-maxima-paul-rem
Paul Rem schreef een boek “Anna Paulowna – Een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof”. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan koningin Máxima.

BESTEL HET BOEK

Foto: ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN